Je bent nog niet zo lang geleden voor jezelf begonnen en zit nog in de opstartfase met je bedrijf. De zaken gaan goed: de lijst met nieuwe klanten is alsmaar groeiende en bestaande klanten zijn tevreden over het product dat je levert. Langzamerhand kom je in rustiger vaarwater en kun je gaan nadenken over hoe je je bedrijfsprocessen beter kunt organiseren.

Er zijn veel verschillende bedrijfsprocessen en voor ieder bedrijf zijn de processen ook weer anders maar processen die voor veel bedrijven terugkomen zijn registratie van de klantgegevens en voorraadbeheer. Registratie van klantgegevens is natuurlijk belangrijk om contact te leggen met nieuwe en lange termijn relaties op te kunnen bouwen met bestaande klanten. Voor veel ondernemers is dat wel duidelijk. Waar minder aandacht naar uit gaat is voorraadbeheer. En dat terwijl het vooral voor startende ondernemers een belangrijk onderdeel kan zijn waarop veel geld bespaart kan worden. Want koop je te veel in moet je onnodig opslagruimte huren maar koop je te weinig in, dan moet je later bij bestellen en loop je de staffelkorting mis.

Uiteraard kun je je voorraad op papier bijhouden maar dat is niet meer echt van deze tijd. Bovendien zijn er genoeg softwarepakketten op de markt die je snel en gemakkelijk zicht geven op de vooraard. Je kunt kiezen voor standaardpakketten als Microsoft Office Acces maar je kunt ook voor een op maat gemaakt pakket gaan.

De voor- en nadelen van een op maat gemaakt systeem

De eenmalige kosten voor een op maat gemaakt pakketzijn in de meeste gevallen wat hoger dan van een standaard pakket maar die kosten betalen zich veelal terug in het profijt dat je van een op maat gemaakt voorraadbeheer systeem hebt. Zo zijn op maat gemaakte systemen bedoeld voor een specifiek product waardoor product specifieke informatie gemakkelijker is in te voeren en bij te houden. Daarnaast heb je geen last van overbodige blast in de vorm van mogelijkheden die je niet gebruikt. Iets dat bij standaardpakketten voor voorraadbeheer wel vaak voorkomt. Als meerdere medewerkers met het voorraadbeheer systeem moeten werken – of dat in de toekomst gaat gebeuren – is het voordeel van een gepersonaliseerd systeem dat mensen vaak makkelijker en sneller hun weg vinden. En niet onbelangrijk: een op maat gemaakt systeem is minder tijdrovend om in te richten. Dat wordt vaak al gedaan of de mogelijkheden en instellingen die je moet inrichten zijn minder complex. Daar staat tegenover dat het selecteren van een goede opdrachtgever wel wat meer tijd kost.

Ben je op zoek naar een voorraadbeheer systeem en benieuwd naar een op maat gemaakt pakket? Kijk dan eens op http://www.brainssoftware.nl